Kezdetben a csokoládét gyógyszerként használtak, és csak később kezdték édességként fogyasztani. De mintha ezt elfelejtették volna azok, akik felteszik a kérdést "egészséges a csokoládé?" Mint mindenben, itt is a mérték a lényeg. Illetve az, hogy milyen minőségű, jellegű csokit választunk.
Az egyik legfontosabb szempont a csokoládé kakaótartalma. Ez az összetevő biztosítja a csokoládé antioxidáns-ásványianyag - és vitamintartalmát. A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2000/36. számú előírása szerint csokoládénak csak az a termék nevezhető, amely kakaótermékekből és cukorból készült. Legalább 35% kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből a kakaóvaj-tartalomnak legalább 18%-nak, a zsírmentes kakaó szárazanyagnak pedig legalább 14%-nak kell lennie.
Viszont minél minőségibb csokoládét veszünk, abban annál kevesebb a zsír és a cukor tartalma, átlagosan a csokoládé egyharmada zsír, melyet a kakaóvaj alkot. Az olcsóbb csokoládéban előfordul, hogy a kakaóvajat mással helyettesítik, ami lehet pl. acopol, acopack vagy növényi zsiradék.
Különböző eljárások során szétválasztott kakaóvaj és kakaópor aránya és a hozzáadott komponensek (pl. mogyoró, gyümölcsök, mandula) is befolyásolják azt, hogy végeredményben mennyire lesz egészséges az a csoki amit éppen rágcsálunk.