csokimania

Csokoládé minden mennyiségben

Csoki kurzusolás 1.0

2013. február 24. 19:54 - csokimania

A csokikurzus tanulásról is szólt. Is. Ugyanis Szántó Tibor nem csak tanított, de kóstolni is okított minket. Milyen zamatot, illatot érdemes kiérezni a csokiból- szinte olyan volt kicsit, mint egy borkóstolás. Ami azért nem meglepő, mert Tibor sommelier is, nem csak chocolatier.

20130222-P1030925.jpg

20130222-P1030922.jpg

A kurzus első felében a kakaófa eredetéről, a szüretelés időszakáról esett szó. Kiderült, hogy elsősorban fejlődő országok gazdaságaiban importálnak csokoládét. Pl. Közép és Dél-Amerikából. Gyakran más fák árnyékában nő, azért, mert nagyon érzékeny fafajta. Viszont amit nem is gondoltunk volna, Magyarországon is létezik kakaóbab, mégpedig a budapesti Füvészkertben. Szóval az igazi csoki rajongóknak kötelező program ellátogatni oda.

Megtudhattuk azt is, mi az a terroir elmélet. Amikor egy termőterületre jellemző íz jelenik meg egy termékben. Ilyen pl. Tokaj a boroknál, vagy Mexikó a csokiknál.

20130222-P1030919.jpg

Ennyi féle finomságot kóstoltunk meg másfél óra alatt

20130222-P1030920.jpg

Az első csokink egy gránátalma ízesítésű perui 74%-os csokoládé volt. Igazi gasztronómiai élmény. Nagyon kellemes, lágy ízű csokit kaptunk.

Majd megtudtuk hogy a kakaóbabnak is többféle fajtája van, a legelterjedtebb és legegyszerűbb kakaóbab fajta adja a termelés 90 %-át, a másik kettő - amelyek persze sokkal minőségibbek -  teszik ki a maradék 10%-ot. A Forastero, a tömegtermelést adó babfajta Brazíliából származik,de Amerikában, Ázsiában is elterjedt.

Az Arriba/Nacional babfajta Ecuádorból származik, ma is főleg ott termesztik. Jelentése: fel/nemzeti. Egyre kevesebb van belőle sajnos. Egyedi karaktere van, nagyon erőteljes, aromatikus, nem jellemzően kakaós, inkább kávéra emlékeztető babtípus.

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csokimania.blog.hu/api/trackback/id/tr485102197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

goncziagi 2013.02.24. 22:14:22

Ecuador
De a gránátalmás tippet köszönöm.
süti beállítások módosítása