Egy külföldi csokiblogon találtam ezt a remek kis kakaóbab térképet, ami amúgy is jól illeszkedik az elmúlt néhány bejegyzésünkhöz. Hiszen a csoki tanfolyamon sokat tanultunk a kakaóbabról, és most itt a térképen végre meg is nézhetjük, hogy honnan is származik ez a nemes növény.
A blog(http://www.chocablog.com/map/) megemlíti azt is, hogy szomorú tény, hogy a legtöbb csokoládékészítő nem tűnteti fel a kakaóbab származását, hiszen ez egy fontos adat. Bár az is tény, hogy a csokik zömét a bulk fajtából, a legegyszerűbb kakaóbabból készítik, aminek a lelőhelye Nyugat-Afrika.
Nem csak azért fontos tudni, hogy honnan jön az étel, amit fogyasztunk, mert egyszerűen jó tisztában lenni az étel eredetével, hanem azért, mert komoly etikai háttere is van a kakaóbab termelésnek. Hiszen fontos, hogy fair trade legyen a dolog. Tibor kurzusán is gyakran előkerült a téma, hogy a kakaóbab ültetvényeken sok gyerek dolgozik, és hogy ő például mindig odafigyel arra, hogy fair trade termékeket vásároljon, különösen ha csokiról van szó. Tegyetek ti is így, ha van rá mód!