csokimania

Csokoládé minden mennyiségben

Hat kakaóbab egy kecskéért? - Dél-Amerikától az első magyar csokiboltig

2013. május 24. 13:49 - csokimania

Abban a korban, amikor száz kakaóbab volt egy rabszolga és tizenkettőért már egy nőt is meg lehetett kapni egy éjszakára, talán még nem is sejtették Dél-Amerikában, hogy néhány évtizeddel később nem saját chili paprikájukat, hanem magyart kevernek a csokoládéhoz.  A Csokoládé Múzeumban azonban kiderült, tényleg tengereken hajózott a magyar paprika, hogy cserébe kakaóbab érkezhessen Magyarországra.

 

Ahhoz azonban, hogy a csokoládé Magyarországon is igazán népszerű fogyasztási cikk legyen, az is kellett, hogy egy hamburgi cukrászmester, Stühmer Frigyes 1868-ban Budapestre érkezzen. Kezdetben Nagy Ferenc cukorkakészítő műhelyét vezette, amit később megvásárolt, kibővített, és 1883-ban már új gőzgépekkel felszerelt csokoládégyárat is üzemeltetett. Éveken keresztül a cukorkagyártás nyereségéből fedezte a csokoládégyár veszteségeit, és közben fejlesztésekbe kezdett. Első cukorkaüzletét - ami később az első budapesti csokoládéboltként írta be magát a magyar gasztrotörténelembe -,1879-ben nyitotta meg a Kecskeméti utcában. Hogy milyen volt ez a bolt? Videónkból az is kiderül.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csokimania.blog.hu/api/trackback/id/tr495316094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása