Száznál is több kiállító - köztük számos kézműves csokikészítő -, svájci csokimámor matcha teás fehércsokoládéval, előadások és kóstolók – ezt kínálta három napig Magyarország legnagyobb édességfesztiválja, az Édes Napok Budapest.
Bár akkor még nem sejtettem, de az első három kóstolás egyikében már rá is leletem az Édes Napok számomra legfinomabb csokoládéjára: ez az Ypsilon Artisian Chocolates Rasberry Marzipánja volt. Kéninger Csaba csokimester a frissen szüretelt málna ízét egy apró csokoládé, fedőnevén Barocco pohárba zárta, egy réteg Lübeck-i marcipánnal valamint 70 százalékos Saint Dominique étcsokoládéval. Az ízhatás egyszerűen káprázatos, ahogy rétegről rétegre halad az ember. S ha még azt is hozzáteszem, hogy nem vagyok marcipán rajongó, kiderülhet, hogy ez a kombináció tényleg csodát rejt.
Az Édes Napokon idén a hazai kézműves csokoládékészítők nagyobbik fele képviseltette magát. A Zangio standjánál pucér bonbont lehetett kóstolni, a Mesélő Ízeknél a gyerekek csokiképet festhettek, sőt a hajszárítós csokoládémelegítés technikáját is elcsíptem, Szántó Tibor kóstolóval egybekötött előadásokat tartott, ettem chilis csokoládészalámit és friss pálinkával készült csokiremeket, sőt a mangalicatepertős csokiízt is fel lehetett fedezni - és ez tényleg csak néhány kiragadott momentum az élményekből.
A jövő csokoládékészítőivel is találkoztam, ugyanis a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskola növendékei is csokoládé bemutatókat tartottak. A dióban hempergetett trüffel egészen finomra sikeredett, és a kóstolás közben azt is megtudtam, hogy a diákokat nem szabad csokoládékészítőknek hívni, mert ők édesipari termékgyártók lesznek.
A gasztroszínpadon a Praliné Paradicsom bloggerének, Ötvös Zsuzsannának a csokoládé színezésének különböző technikáiról szóló előadását hallgattam meg. Kiderült, hogy természetes színezőanyagokat használva, otthon is könnyedén elkészíthető egy rózsaszín, lila vagy éppen világoszöld csokoládé.
Az idei vendégország, Svájc a Millenáris tava körül külön pavilonsorral képviseltette magát. Hirdetőoszlopokon a svájci csokikészítés titkait fedték fel, a kóstolók közül szerintem a matcha teás fehércsoki ízére voltak a legtöbben kíváncsiak. Pascal Beschle, az 1898-ban alapított Confiserie Beschle tulajdonosa bemutatót is tartott. A márka termékei közül a 64 %-os kakaótartalmú pisztáciás, tengeri sós ízesítésű madagaszkári kakaóbabból készült táblás csokoládé 2011-ben a Csokoládé Akadémiától aranyérmet kapott. Én idén ezzel az ízzel zártam az Édes Napokat.