csokimania

Csokoládé minden mennyiségben

Textil és csomagolás kakóbabból

2013. október 27. 17:54 - csokimania

Meglepő tény, hogy a kakaóbab feldolgozása kakaó „textíliát” és csomagolópapír gyártására alkalmas hulladékot is eredményezhet. 

kakaotextil.jpg

A kakaóbab feldolgozása során számos szerkezetváltozáson megy át. Ennek egyik leglátványosabb része a csokoládékészítők által „textíliaként” emlegetett állapot. Ilyenkor a kakaómassza mérete kb. 70 mikron, ami látványos – szinte papírszerű - anyagszerkezetet eredményez. Bár ezt eddig nagyrészt csak a csokoládégyártók láthatták, most bárki megnézheti. A Rózsavölgyi Csokoládé kakaóbab textíliái ugyanis november 3-ig a Design Terminálban a Metszéspontok X Crossovers című kiállításon láthatók, sőt egy nemzetközi együttműködés keretében a kiállításon ehető textileket is megcsodálhatunk

Persze a kakaóbab feldolgozása során rengeteg hulladék is keletkezik, amivel eddig a csokoládégyártók nem nagyon tudtak mit kezdeni. Az angliai James Crooper papírgyártó üzem forradalmi ötlete azonban környezetbarát megoldást kínál.  A hulladékot újrahasznosított csomagolópapírként hoznák forgalomba. A cellulózhoz 10 százalék kakaóbab héjat adva, ugyanis kiváló minőségű, világosbarna papír készíthető. És amíg eddig a kakaóbab héját sokszor elégették, vagy kémiai módon kezelték, a környezetbarát papír előállításához semmilyen kezelés sem szükséges ami amellett, hogy zöld megoldás, költségkímélő is. 

Forrás: www.designhet.hu; http://www.foodmanufacture.co.uk

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csokimania.blog.hu/api/trackback/id/tr235601733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása