csokimania

Csokoládé minden mennyiségben

Illatos fekete keksz

2015. február 20. 15:53 - csokimania

Egy villámgyorsan elkészíthető hamis csokis keksz, amivel akár a rasszizmus ellen is küzdhetsz a konyhádban. 

foto_2.JPG 

Végy két bögre lisztet (a fele lehet teljes kiőrlésű), keverj bele 2/3 bögre jó minőségű kakaóport és fél teáskanál sót. Egy másik edényben 25 deka lágy vajat verj habosra fél bögre cukorral vagy nyírfacukorral (kevésbé édesszájúak csökkenthetik, akár felezhetik a mennyiséget) és ízlés szerinti mennyiségű kandírozott naranccsal vagy citrommal. Keverd bele fél narancs levét, és add hozzá a kakaós lisztet, majd gyúrd gombóccá. Ha akad otthon, jót tesz neki egy kis felaprított aszalt meggy is. Ezen a ponton, ha nem vársz vendégeket, csak úgy vasárnap délutáni nassolni valónak szánod egy-két főre, elfelezheted a gombócot és az egyik felét fóliába csomagolva beteheted a fagyasztóba. Amit megsütsz, nyújtsd ki kb. fél centi vastagságúra. Ha túl vékony lesz, annak később szomorú következményei lesznek: könnyen megég, kemény lesz és végső soron éhen maradhatsz… A kinyújtott tésztát takard le fóliával és tedd a hűtőbe fél órára, majd tetszés szerinti formára szaggasd ki. A kekszeket sütőpapírral fedett sütőlemezen, 175 C˚-ra előmelegített sütőben süsd 15 percig. Vigyázat, akkor se süsd tovább, ha még puhának tűnnek. Mivel szinte feketék a kekszek, észre sem veszed és megégnek, úgyhogy gyorsan vedd ki a sütőből a lemezt, majd pár perc elteltével a kekszeket tedd át egy rácsra, vagy tányérra hűlni.

tanc.JPG 

Ahogy a képen is látszik, fehér keksznek és mézeskalácsnak is kitűnő partnere. A párosítást egyébként egy régi fotó ihlette. Így küzdhetünk, narancsos fekete keksszel a rasszizmus ellen. De Oreo-alapnak sem lehet rossz. Ha kibírod, hogy nem falod fel, két hétig is finom, puha marad.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csokimania.blog.hu/api/trackback/id/tr507192075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása