csokimania

Csokoládé minden mennyiségben

Oscar-díjas bonbonok

2016. szeptember 26. 22:45 - csokimania

Idén a gasztronómia egyik legrangosabb versenyének számító Greate Taste Awardson tizenhárom magyar csokoládét díjaztak. Köztük a Sweetic Csokoládé Manufaktúra két termékét, az ötfűszeres és a mangó-passiógyümölcsös-kókusz bonbont.   img_1913.JPG

A versenyre közel 10 ezer élelmiszert neveznek, melyek közül a zsűri – Michlein-csillagos éttermek séfjei, ételkritikusok és a legjelentősebb áruházak beszerzési igazgatói – vakkóstolással választják kis a csillaggal jutalmazott tételeket. Hogy a magyar díjazottak közül miért pont a Sweetic két bonbonjával kezdem a kóstolást? Egyrészt ők voltak azok, akik tavaly a magyar csokikészítők közül először nyertek ezen a versenyen csillagot bonbonnal, másrészt az idei díjazott termékeik közül az egyik ízesítése elképesztően távol áll attól, amilyen csokikat szeretek. Így ha meggyőznek, hihetünk a Greate Taste zsűrijének.

kokusz_mango_passio-gta.jpg

És már az első tételnél jöhet is a leleplezés… Szóval, ha vannak gyümölcsök, amiket nem szeretek, az a passiógyümölcs és a mangó, de a kókusz is közel van  a „nemszeretem” kategóriához. A Sweetic viszont pont mangó-passiógyümölcsös-kókusz bonbonjával nyert egy csillagot a versenyen. A gyümölcsök mellett fehércsokoládé és 72 százalékos venezuelai csokoládé található a termékben. A látvány kívülről csodálatos: lágy, ívelt vonalak, az étcsoki burkon fehércsokis pöttyös díszítés (kb. mintha egy ecsetről szórták volna meg festékkel). Az illat is remek, enyhén savanykás érzet vegyül az étcsokoládé varázslatos teltsége mellé. Érdemes egy pici, lassú harapással kezdeni a kóstolást, ugyanis így az ízrétegek fokozatosan bomlanak ki. Mangó, majd következő lépésként a passiógyümölcs és végül a kókusz, melyek erőteljes ízét jól tompítja az étcsokoládé burok (ami szép hanggal roppan). Ráadásul az ízkompozícó még percekkel később is érződik a szájban. Bevallom, felül kell bírálnom az ízlésemet, mert ebben a bonbonban bármikor bevállalnám a mangó-passiógyümölcs-kókusz hármast.

otfuszer-gta.jpg

A világ bonbon „mezőnyében” a két csillag volt az idei legmagasabb eredmény, amit a Sweetic ötfűszeres bonbonja kapott. Ha az ember ilyen minőségű csokoládét kóstol, érdemes betartani a szabályt: hasson az összes érzékszervre. A színes csíkokkal borított négyzetes forma 39 százalékos equadori Arriba kakaóbabból készült tejcsokoládé és 72 százalékos venezuelai csokoládé keveréke, tonkabab, fahéj, szegfűszeg, kávé és kardamon töltettel. Akár hosszú percekig is érdemes szagolni ezt a bonbont, hogy átérezzük a keleti illatfelhőt. Tapintásra sima, megfelelő állagú a csoki felülete, nem olvad gyorsan. Lassan harapj, tovább tart az élvezet! – szólhat az új keletű mottó. A szegfűszeg könnyen válhat dominánssá egy ilyen fűszerezésben, de itt nem ez történik. Egyszerre bomlik szét az összes íz a nyelven, valóban tökéletesnek mondható ízkombinációt alkotva. Egyszerre keleties és északi (a skandinávok nagy fahéj és kardamon fogyasztók), ünnepi és elegáns, és ami a legjobb, mégsem túl édes. Egy perc karácsony, akár nyáron is… Azt hiszem, valamikor fel kell keresnem a szigetszentmiklósi műhelyt, hogy behozzam a lemaradásomat a Sweetic csokoládéiból.

Képek forrása: saját, www.sweetic.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csokimania.blog.hu/api/trackback/id/tr5111742851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása