csokimania

Csokoládé minden mennyiségben

Egészséges csokitorta

2016. november 12. 19:29 - csokimania

Cékla alapú csokis torta, aminek még azok sem tudnak ellenállni, akik nem szeretik a zöldséget.  

img_2362.JPG

A cékla jótékony hatása vitathatatlan. Nagyszerű antioxidáns, kiváló vérképző, a máj anyagcsere folyamatait is szabályozza.  Nagy Károly frank császár például annyira hitt gyógyító erejében, hogy rendeletben kötelezte népét a növény termesztésére. Sokan azonban elképzelhetetlennek tartják, hogy valaha is céklát fognak enni. Ezzel a süteménnyel azonban náluk is érdemes próbálkozni, ugyanis a többi összetevő és a sütés hatására elképesztő - és a cékla ízét semlegesítő - ízélményben lehet részük. 

img_2325.JPG

A legtöbb céklás sütivel ellentétben ebben a receptben nem kell megfőzni a zöldséget, csupán lereszelni (arra viszont készüljünk fel, hogy a cékla fog, tehát ne a legkedvesebb ruhánkban és edényünkkel álljunk neki a készítésnek, és gumikesztyű használata is ajánlott), valamint a tojásokat sem kell szétválasztani. 

De nézzük, mire is lesz szükségünk a sütéshez? 25 dkg (két közepes) nyers cékla, 3 egész tojás, 20 dkg étcsokoládé (mi 70 %-os csokoládét használtunk), 10 dkg vaj, 15 dkg liszt (teljes kiőrlésű liszt is lehet), 10 dkg kristálycukor (nád- vagy nyírfacukorral is pótolható, vagy bármilyen édesítőszerrel), 1 teáskanál sütőpor, a mázhoz 15 dkg porcukorra és 3 evőkanál céklalére. 

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A céklát reszeljük le, ha ezzel megvagyunk csavarjunk ki belőle 3-4 evőkanálnyi levet (amit tegyünk félre). A tojásokat keverjük el a liszttel és a sütőporral. A csokoládét törjük kockára és a vajjal együtt vízfürdő felett olvasszuk meg. Ha minden megvan először a céklát keverjük el a masszával - és közben csodálkozzunk rá a varázslatos rózsaszín színvilágra -, majd öntsük hozzá az olvasztott csokoládét is. Ha még csavarnánk az ízeken kis fahéjjal és kardamommal is felturbózhatjuk a tésztát. Egy 18 cm-es tortaformát vajazzunk és lisztezzünk ki, és öntsük bele a tésztát. Kb. 45 perc alatt tudjuk készre sütni, az idő előrehaladtával villával érdemes ellenőrizni a sütemény közepét. Ha torta elkészült, hagyjuk kihűlni. A porcukrot (esetleg étkezési keményítővel helyettesíthető) keverjük el a céklalével, hogy folyékony mázat kapjunk. Folyassunk belőle vonalakat, vagy bármilyen formát a tortára. Ha a máz megszilárdult a tetején, jöhet a tálalás. A torta egyik nagy előnye, hogyha nem esszük meg azonnal az egészet, a sütemény a céklától még napokig puha marad. 

img_2343.JPG

A tortát Vrábel Krisztina Végtelen spagetti című könyvében található recept alapján készítettük Dóri varázsműhelyével

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csokimania.blog.hu/api/trackback/id/tr5311956099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása