- Egy-két kocka csokoládé – természetesen itt is érvényes a szabály: érdemes magas kakaótartalmú táblát választani – könnyen elűzi a borús hangulatot. Ez a csokoládéban lévő teobrominnak köszönhető.
- Egyre több vizsgálat bizonyítja a csoki köhögéscsillapító hatását. Londoni kísérletek rámutattak, hogy köhögő gyermekeknek adott 3 dkg csokoládé, ugyanolyan hatást váltott ki, mintha kodeint tartalmazó köhögéscsillapító szert adtak volna nekik. A megoldás kulcsa szintén a csokoládéban lévő teobromin.
- A legalább 50%-os csokoládé vasat, kalciumot, káliumot, valamint A-, B-, C- és E-vitamint is tartalmaz.
- A csokoládé olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek gyorsan és könnyen felszívódnak, így pár falat vészhelyzetben segít az energiaháztartás feltöltésében.
- Egészségvédő flavonoidokat, vagyis antoxidáns tulajdonságú növényi hatóanyagokat tartalmaz. Ezeknek rákmegelőző, gyulladáscsökkentő, májvédő valamint vírus- és baktériumellenes hatásuk is bizonyított.
- A csokoládé kívülről is szépít. Szintén a flavonoidok segítenek abban,hogy a bőr puhább és bársonyosabb legyen, ugyanis javítják a bőr véráramlását és vízellátását.
- A csokoládé segít leküzdeni a stresszt is. Az ASC Journal of Pretome Research oldalán publikált kutatás szerint napi 40 g jó minőségű csoki elfogyasztása csökkentette az önmagukat erősen stresszesként értékelt önként jelentkezők stresszhormonszintjét.
- Egy 19000 ember bevonásával készült oszervációs vizsgálat során kiderült: azok között, akik minden nap fogyasztottak csokit, szignifikánsan kevesebb stroke és infarktus fordult elő.
- A csokiban lévő kakaóvajat a "jó" zsiradékok közé sorolják, bizonyítottan csökkenti a koleszterinszintet.
- A baráti vagy családi összejövetelek egyik „csapatépítő” mozzanata lehet a csokifondüzés, vagy házi bonbon esetleg csokis süti elkészítése.