csokimania

Csokoládé minden mennyiségben

Csokikóstolás tíz lépésben

2015. február 08. 23:40 - csokimania

A csokoládé kóstolásnál fontos, hogy ne csak az ízlelésünket, hanem az összes érzékszervünket vessük be. Tehát a látásnak, a szaglásnak, a hallásnak és a tapintásnak is fontos szerepe van. A csokikóstolás lépéseit egy újraéledő magyar klasszikus csokimárka, a Stühmer táblás csokoládéival teszteltem. 

health-benefits-of-chocolate.jpg

1. Ha több ízt kell egymás után véleményeznünk, akkor is fontos, hogy egyszerre csak egy termékkel foglalkozzunk.

2. Két íz között érdemes vizet inni, és néhány perc szünetet hagyni, hogy az ízlelőbimbóink felkészülhessenek az új ízre.  

3. Kóstolásnál csak kis mennyiségű csokoládét fogyasszunk. 

4. Először a csokoládé csomagolását szemrevételezzük, majd teszteljük a praktikusságát ( design, mennyire könnyű kibontani, táblás csoki esetén, könnyű-e visszacsomagolni).

5. Kibontás után nézzük meg alaposan a csokoládét. Egy esztétikus küllemű csokoládé elfogyasztása növeli a gasztronómiai élményt.

6. Jöhet a tapintás! Fedezzük fel, milyen a csokoládé felülete, fogása.

7. Aztán elő az orral, először még csak a csokoládé külsejét szagoljuk meg, majd ha eltörtük, jöhet a beltartalom szagravételezése.

8. Amikor eltörjük a csokoládét, elő a fülekkel, a szép, pattanós csokoládé hang sok mindent elárul.

9. Finom harapás, majd tartsuk a szánkban a csokoládét, és hagyjuk elolvadni.

10. Nyeljük le a csokoládét. 

ms_87f910774e6532d80f6f24d3ceae141a_big.jpg

A mostani kóstolással egy rég elmaradt feladatot teljesítek. Még szeptemberben - azóta viszont állt a blog - tíz tábla csokoládét kaptam a megújult Stühmertől. Bár az államosítás után úgy tűnt, Magyarország első csokoládégyárát is jegyző Stühmer eltűnik a hazai csokoládéiparból, a 2000-es évek elején Csóll Péter az egri Stühmer Édességbolt megvásárlása után eldöntötte, feléleszti a márkanevet. Tavaly júliusban Makláron új gyártóüzemet adtak át,sőt létrehozták az ország első Kóstolói Klubját, ahol a tagok betekinthetnek a kulisszák mögé, és elsőként tesztelhetik a gyártó legújabb termékeit, aki így közvetlen visszajelzést kaphat a fogyasztóktól.

A Stühmer márkanévhez köthető kultikus termékek - például Melódia és Korfu szelet, Százszorszép és Rózsa desszert - tavaly tíz féle táblás csokoládét dobtak piacra. Az ízek: mogyorós, cappucino krémes, kókuszos, citrom-lime, banános, mákos, bodzás, málnás, körtés, szilvás. 

A csokoládék csomagolása egyszerre idézi a hagyományt ám mégis mai. A képekről rögtön tudhatjuk, milyen tölteléket rejt a csoki belseje, ami pedig plusz pontot érdemel, ha ügyesen bontjuk ki, a maradék aránylag könnyen tárolható a csomagolásban. A kibontott csokoládé felülete sima és fényes, illata jó minőségű csokoládét idéz. A kockák ügyesen pattintva - érdemes csöndben is meghallgatni, a klasszikus roppanó hangot - külön kis egységnek tekinthetők. Az egyetlen nehézség, nekem többször sikerül megroppantanom a többi kockát is törés közben, így kifolyt a töltelék. A csokoládék belga alapanyagból készülnek, a töltelék ízéhez igazodva 46 százalékos tejcsokoládéból - ami még világszerte is kimagasló kakaótartalomnak számít tejcsokoládék esetében -, 55,3 százalékos kakaótartalmú étcsokoládéból  vagy fehércsokoládéból.  Ahogy fentebb írtam, én néha megküzdöttem a töltelékkel, ami talán egy picit lágyabbra sikeredett. Szerintem a tíz választható íz közül mindenki találhat az ízlésének megfelelőt. Nekem a 100 százalékos bio aszaltszilva-lé sűrítményből készült tejcsokoládéba rejtett szilvás, és a málnás krémmel töltött étcsokoládé a favorit. Családomban a mákos és a mogyorós csokinak, baráti körömben pedig a citrom-limeos és a bodzás csokinak lettek rajongói. 

Kép forrása: www.stuhmer.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csokimania.blog.hu/api/trackback/id/tr827153405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása