csokimania

Csokoládé minden mennyiségben

Csoki kávéhoz

2016. február 21. 22:21 - csokimania

Mit eszik George Clooney a kávéjához? Ha hű marad reklámbeli szerepéhez kis csokoládészeleteket, aprósüteményt, esetleg sárgabarackos, fügés vagy málnás kandírozott gyümölcsös süteményt. Bár a kávékultúra folyamatosan változik és fejlődik, sokaknál a jó kávé összekapcsolódik egy falat csokoládéval vagy süteménnyel. Emiatt sok kávézóban a kávé mellé nemcsak vizet, hanem édességet is adnak.  

chocolate-coffee.jpg

A csokoládé ital formájában 1700 körül vált szélesebb körben elérhető luxuscikké, kicsit később a kávénál (az első rakomány kávébab 1624-körül érkezett Velencébe). Ekkoriban az úgynevezett csokoládéházak népszerűsége a kávéházakéval vetekedett, sőt Angliában például a csokoládét arisztokratikusabb italnak tekintették. "A csokoládéházak a kávéházakhoz hasonló szerepet kezdtek betölteni: politikusok, művészek, írók és más divatos személyiségek által látogatott klubok formálódtak köréjük. Két ilyen klub volt a White és a Cocoa Tree. Mindkét hely egészen a 18. századig népszerű találkozóhelynek számított, melyről gyakran tettek említést a kor költőinek és íróinak műveiben is." A szilárd csokoládétömbök, majd a táblás csokik a 19. század folyamán jelentek meg, s a 20. század második felében vált a csoki a kávézás egyik kísérőjévé.   a-3253_02_chocolate-dark-squares_main_684x378.jpgHogy milyen csokoládét érdemes kávéhoz választani, az nagyban függ a kávé fajtájától és a csokoládé minőségétől. Érdemes minimum 60 százalékos csokoládét keresni, ami kicsit keserűbb a kávénál, így erősíti az ízélményt. A gyümölcsösebb ízű criollo kakaóbabból készült csokikat és a tejcsokit a tejjel készült kávékhoz ajánlják, míg a fűszeresebb trinitario kakaóbabból készült, vagy a magas kakaótartalmú csokik az espressóhoz illenek. És akkor most térjünk a lényegre, vagyis hogy milyen csokit ehet George Clooney a kávéjához? A Nespresso itthon jelenleg tejcsokoládét és 70 százalékos étcsokoládét, limitált szériában pedig sós karamellás tejcsokoládét és kakaóbabos fekete csokit kínál.

9478805389342.png

A kínálatból a 70 százalékos étcsokoládét választottam. Egy dobozban 40 darab van, a 200 gramm csokit 2200 forintért tudjuk megvenni. A doboz elegáns és letisztult, kinyitva pedig rögtön megcsap a csokoládé illata. A 40 csokoládészeletet egyenként csomagolták, barna, logós csomagolásba (a logó a csoki felszínén is visszaköszön). Szerintem kávészerető férfiaknak jó ajándékötlet lehet. 

12751978_10209246234543072_1292538415_o.jpg

A csokoládékóstolást mindig a szaglással érdemes kezdeni. Ahogy megillatoztam a kockát, egyből lehet érezni, hogy magas kakaótartalmú csokiról van szó. Ha eltörjük, nincs nagy pattanás, sokkal inkább lágy a hangja. Az íze enyhén kesernyés, a szájpadlásom hátsó felében volt a legintenzívebb. Miután lenyeltem egészen kellemes, testes csokoládéíz maradt a számban. Tejes kávé után kicsit sokkoló az édes és a kesernyésebb íz kontrasztja, cukor nélküli espresso után viszont elképesztő az ízélmény.Így még 39 napig a délutáni kávém mellé biztosan nem hagyom ki a falatnyi csokit. 

Köszönöm a kóstolót a Nespressónak!

képek forrása: www.nespresso.com

idézet: nemescsoki.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csokimania.blog.hu/api/trackback/id/tr88409652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása