Csokoládés-banános jégkrém laktózmentes változatban is.
Egy kis maradék zabtej és egy akciósan, pár száz forintért vásárolt jégkrém készítőnek köszönhetően egyik éjszaka úgy gondoltam, itt az alkalom, hogy házilag készítsek jégkrémet, a lehető leggyorsabban. Elővettem a smoothie készítőmet (de turmixgép is kiváló), az étkezési keményítőt elkevertem fél deci zabtejben, majd a hozzávalókat egyszerűen beleraktam a gépbe, amiben villámgyorsan összekeveredtek. Az alap receptben zabtejet, 1,5 érett banánt, még télről maradt forró csoki granulátumot (Szántó Tibor féle karibi válogatást) és egy csomag vaníliás cukrot használtam.
A pépesítés után csak bele kell önteni a formába a masszát, majd kivárni azt az 5-6 órát, amíg megfagy a jégkrém, és már ehetjük is.
Hozzávalók:
- 2 dl tej (én zabtejből készítettem, különösen finom lett)
- 1,5 érett banán
- 4 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor, vagy forró csokoládéhoz való granulátum
- 1 teáskanál étkezési keményítő
- 1 csomag vaníliás cukor, vagy 1 evőkanál méz, vagy stevia
Az alap recept turbózható még fahéjjal, kardamonnal, más gyümölccsel (sárgabarackkal is nagyon finom, sőt a banán mellé fél avokádót is rakhatunk). A jégkrém készítő aljába pedig tört mogyorót vagy pisztáciát is tehetünk, majd erre öntsük rá a masszát.