Sokan sokfélét állítanak hogy vajon egészséges-e a csokoládé? Az egészségmániás anyukák egyenesen féltik a gyermeküket egy kis finom csokoládétól ráadásul a diétázók rémálmaként is gyakran emlegetik a csokoládét. De vajon mi igaz abból, hogy a csokoládé nem egészséges?
Mindenekelőtt azt kell tisztázni, hogy a csokoládé, mint minden (még az egészséges) élelmiszer nagy mennyiségben nem egészséges, és nagyon fontos arra is figyelni, hogy milyen adalékból mennyi van egy táblában, vagy 100 grammnyi adagban.
De mégis mire figyeljünk?
Figyeljünk arra, hogy a kakaó tartalom minimum 35% vagy annál több legyen. Lehetőleg fekete csokoládét fogyasszunk a tejcsokoládé helyett. A 35% kakaó szárazanyagból, a kakaóvaj-tartalomnak legalább 18%-nak, a zsírmentes kakaó szárazanyagnak pedig legalább 14%-nak kell lennie.
Azt fontos tudni, hogy az antioxidánsok a kakaóban vannak, nem a keserű csokoládéban. A lényeg tehát az, hogy nem csupán a keserű csokoládé adja az antioxidáns értéket, hanem az a kakaó, amelyből készül.
Mikor gyanakodjunk egy csokira?
Akkor, ha például túl sok a hozzáadott adalék anyag. Ezeknek az összege ugyanis maximálisan 4-5% körül lehet. Figyeljünk arra, hogy ne kakaómassza vagy növényi adalékkal próbálják a csokoládét helyettesíteni.