Kanalazod? Sütibe, vagy palacsintába töltöd? Esetleg kenyérre kened? A világ leghíresebb mogyorókrémjének rajongói február 5-én világnapot tartanak.
A Ferrero piemonti Alba városában működő gyárából 1964 tavaszán került ki az első Nutella-tégely. Mára évente 350 ezer tonna mennyiségben állítják elő, a világ csaknem száz országában fogyasztják, az olasz családok 80 százaléka vásárolja, és szerintem szinte mindenkinek van egy Nutella-függő ismerőse. A Nutella Világnapját 2007 óta tartják, a közösség Sara Rosso ötlete nyomán egészen tavalyig a Ferrerótól teljesen függetlenül, az interneten szerveződött. A felhívás szerint a világnapon a mogyorókrém rajongói Nutellával készült ételeket készítenek, mogyorókrémevő versenyt hirdetnek, vagy olyan bulit szerveznek, ahol az édes krémből lehet falatozni. 2013-ban a NutellaDay.com weboldal bezárására, valamint az ahhoz kapcsolódó facebook oldal és twitter profil törlésére szólították fel Sarát a mogyorókrémet gyártó Nutella jogászai. A lekapcsolás megtörtént, majd néhány nappal később a jogászok mégis engedélyezték a folytatást. Idén pedig maga Sara Rosso tette közzé az interneten, hogy két évig a Ferrero csapata szervezi a Nutella Világnapját.
A közösségi oldalakon több százezren csatlakoztak már az eventekhez, több ország és város lokális Nutella ünnepet szervez. A javaslat szerint a napot klasszikus nutellás palacsintával érdemes kezdeni, amit egy mogyorókrémes kávéval kell kísérni. Aztán jöhet a többi édes, vagy akár sós nutellás étel. A nap hivatalos oldalán hétszáznál több recept közül választhattok. Azért a legjobb választás egyszerűen az üvegből kanalazva...