Egyre hidegebbek, szürkébbek a napok, ilyenkor jót tehet a szervezetünknek egy kis boldogságbomba, főleg, ha az egy hatalmas csokis torta formájában érkezik. Ráadásul ennek a sütinek a csoki mellett a cékla a másik fő összetevője, így még vitamint is vihetünk be vele a szervezetünkbe.
A cékla télen az egyik legmegfizethetőbb zöldség, ami gazdag tápanyagokban, vitaminban, sőt színanyagai révén a káros szabadgyököket megkötő hatása is különösen magas. És bármennyire furcsának is tűnik elsőre, még sütialapanyagként is használható.
Hámozzunk meg 25 dkg céklát, vágjuk apró darabokra, és alufólia alatt 180 fokon süssük körülbelül 30 percig, vagy amíg meg nem puhul. Közben egy tálban keverjünk össze 25 dkg finomlisztet, egy csipet sót (hogy jobban kijöjjenek az ízek), 15 dkg porcukrot, egy csomag vaníliás cukrot, fél csomag sütőport és 5 dkg cukrozatlan kakaóport.
Egy másik edényben pedig turmixoljuk simára a céklát 2 dl napraforgó olajjal és 3 db tojással. Ha ez kész, keverjük bele a lisztes tál tartalmát, és keverjük addig, amíg tésztaállagú nem lesz. Az ínyencek akár darabolt diót is keverhetnek a tésztába, és egy kis fahéj sem tesz neki rosszat. A kész tésztát öntsük bele egy kapcsos tortaformába, majd előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül 40 percig süssük készre. Ezután a kész tortát hagyjuk kihűlni, közben készítsük el a tetejére az öntetet. Ehhez 2,5 dl tejszínt közepes lángon melegítsünk addig, amíg nem kezd forrni, majd olvasszunk fel benne kb. 15-20 dkg étcsokoládét (az édesebb ízek kedvelői néhány kocka tejcsokit is rakhatnak bele). A kész tejszínes olvasztott csokit a kihűlt tortalapra csurgatjuk, és hagyjuk, hogy szépen ráfolyjon. A süti akkor a legfinomabb, ha kihűlt, és tejszínhabot és vanília fagyit is kínálhatunk mellé.
A fotókért és a receptért köszönet Nagy Krisztinnek :)