csokimania

Csokoládé minden mennyiségben

Ibolyás csokimámor

2014. szeptember 22. 17:42 - csokimania

Hányféle csokit lehet megkóstolni néhány óra alatt?  A mára Európa ötödik legnagyobb édességfesztiváljává avanzsált Édes Napokon bárki tesztelhette tudását. Pálinkástól a rumos szilván át, ibolyás tölteléktől a karamellig - négy tételes utat jártam be.  

IMG_6510.JPG

Sokan injekciós fecskendőbe töltött pálinkás tejcsokival oltották édesség utáni vágyukat, én most mást választottam. Mivel minden évben kint voltam az Édes Napokon, idén direkt olyan csokikészítőket kerestem, akiktől még sosem kóstoltam, vagy olyan ízkombinációt, ami különösen érdekelt. A Premium Choco egy székkutasi székhelyű műhely. Kínálatukban többek között marcipándesszertek, trüffelek, lágykaramellás bonbonok, táblás csokik és pálinkás bonbonok találhatók. Mivel a az utolsó csoport a csokikészítő meghatározó terméke, egy meggypálinkás likőrrel töltött tejcsokoládés bonbonnal tettem próbát. A külső belga csokiréteg kellemesen roppanós, a benne lévő 35 százalék pálinkát tartalmazó likőr kiválóan harmonizál a csokiréteggel. Kellemes,cseppet sem sokkoló pálinkás élmény. 

IMG_65122.jpg

Nem messze Budapesttől, Biatorbágyon van egy kézműves manufaktúra, a Theobroma, ahol Kacsó Teréz készíti a csokoládéit. "Maga a csokoládé alapanyag Franciaországban készül. A tejszín, a vaj, a méz, levendula magyar termék. A fűszernövények többsége saját kertünkben terem. Nem használok mesterséges színezéket, adalékanyagot, tartósítószert, a bonbonok nem tartalmaznak hozzáadott cukrot." A pavilonban nemcsak a csokoládék készítőivel, hanem a csomagolások finom vonalú, virágos dizájnjának megálmodójával is találkozhattunk. Ahogy kívülről is finom bájt sugároz az édesség, a beltartalom is hasonló élményt kínál. A rumos szilvával töltött 70 százalékos dominikai csokoládét megkóstolva az ízek finom harmóniája tűnik fel először. Egyik összetevő sem kerekedik a másik fölé, mindegyik külön kiérezhető, együtt tökéletes kombinációt alkotva.  

IMG_6505.JPG

Az igazi favoritom idén a Sokkoládé! ibolyás bonbonja volt. Pénzes Kata Szadán, kiváló minőségű belga csokoládéból, egyedi receptúrával készíti bonbonjait. Neki tényleg a minőség és a frisseség, és nem a mennyiség a fontos. A csokoládék szinte már egy-egy apró ékszerre hasonlítanak, felületüket egyenként díszíti. Ha valaki egy igazán különleges illatos bonbont szeretne kóstolni, válassza a kandírozott ibolya szirmokkal és erdei gyümölcs pürével készült lilás díszítésű finomságot. A csokoládé csodálatosan roppanós, a töltelék állaga kitűnő. Az erdei gyümölcs finoman lágyítja az ibolya karakteres ízvilágát.

IMG_6517.JPG

Az utolsó kóstolói tételem az Ypsilon Artisian Chocolates új sorozatának, a Barocconak a karamellás íze volt. A barna csomagolás szerintem inkább a férfi szemeket vonzza, de a hölgyek sem fognak csalódni, ha megkóstolják. A csokoládépohárban lágy karamell töltelék van, amit talán egy picit még sósabbá lehetne tenni, hogy jobban kijöjjön a sós-édes ellentét. De az ízélmény így is megér néhány kóstolást.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csokimania.blog.hu/api/trackback/id/tr756717505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása