csokimania

Csokoládé minden mennyiségben

Hogy került csoki a naptárba?

2013. november 30. 20:20 - csokimania

Egy leleményes anyuka ötletének köszönhetjük az adventi csokis visszaszámlálást.

chocolate-advent-calendar-5 naplog.jpg

Az adventi szokásokat az 5. század óta tartják. A karácsony ünneplésével együtt terjedt el, a felkészülés és az ünnep időszaka így a kezdetektől összetartozik. Ezt a négy hetet szent időnek tekintették, a várakozás és a reménykedés időszakának. Az adventi naptár azonban csak a 20. század elején jelent meg, bár akár az első adventi koszorút is az elődjének tekinthetnénk: ezt 1860-ban egy hamburgi lelkész készítette, a plafonra függesztett hatalmas fenyőkoszorúra 24 darab gyertyát tett, ezzel is utalva az ünnep összes napjára. A németországi evangélikusoknál a 19. században emellett elterjedt volt, hogy december elsejétől az ajtófélfára húzott vonalakkal, vagy gyertyák meggyújtásával számolták vissza a napokat karácsonyig. 

Hotel-Chocolat_2413349kadvent.jpg

A mai értelemben vett adventi naptár ötlete egy kreatív édesanyától, bizonyos Lang asszonytól származik, feltehetően az elsőt 1851-ben készítette el. Kisfia, Gerhald ugyanis már jóval az ünnep előtt türelmetlenkedett a karácsonyi ajándékok miatt. Az édesanya ezért játékot talált ki gyermeke számára: egy kemény lapot  huszonnégy részre osztott, mindegyikre rátűzött egy-egy darab csokit, amiből fia minden este megehetett egy darabot. A meglepetés olyan hatásos volt, hogy amikor Gerhald felnőtt, rájött a gyerekek biztosan örülnének egy hasonló karácsonyváró ajándéknak. Ezért amikor Reichold és Lang képzőművészeti intézmény résztulajdonosa lett, üzleti vállalkozásba kezdett. Olyan naptárt szerkesztett, amelyen huszonnégy ablakocska mögé egy-egy darab csokoládé vagy cukor volt elrejtve, s ezek csak az ablaktáblák kinyitása után váltak láthatóvá. Az elsőt Münchenben hozták forgalomba 1908-ban. Cége 1930-ban ment csődbe, addigra körülbelül 30 féle naptárt készített el és forgalmazott. A II. világháború idején a papírtakarékosság miatt az adventi naptárak eltűntek a boltokból. A szokást a stuttgarti Richard Sellmer támasztotta fel,és tette igazán népszerűvé. Cége a Richard Sellmer Verlag a mai napig közel 1 millió adventi naptárt forgalmaz világszerte.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csokimania.blog.hu/api/trackback/id/tr655669005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Christabella Fashion · www.christabellafashion.com 2013.11.30. 21:46:30

Köszi! Nekem is minden évben van, de ezeket nem tudtam!!! :-)
süti beállítások módosítása