csokimania

Csokoládé minden mennyiségben

Orosz rulett csokival?

2016. június 14. 00:03 - csokimania

Kilenc tételes kézműves csokitúra a liofilizált gyümölcsös csokinyalókától a váratlan chilis bonbonig.  

img_1121_1_masolata.JPG

A konyakmeggy tehet arról, hogy a Demeter-család a cukrászdáját csokigyárrá alakította. Demeter Zoltán és felesége még 2000-ben egy szakmai kiállításon ismerkedett meg az édesség készítésével, és rögtön eldöntötték, ezentúl a csokoládékészítés lesz a fő profiljuk. A tradicionális konyakmeggyet és az alkoholos meggyet már 16 éve készítik, így nem véletlen, hogy mi is ezzel kezdtük a tesztelést. Ha valaki fel szeretné idézni a gyerekkori titkos konyakmeggy kóstolások emlékét, azoknak bátran ajánlható a kiskunlacházi műhelyben gyártott édesség, mert nemcsak a csomagolás, hanem az íz is teljesen klasszikusnak mondható. És itt véget is ér a múltidézés. A család ugyanis 2012-től belga csokoládéból készült kézműves termékeket is gyárt. Díszített, kakaóvajjal festett és gyümölcsökkel ízesített táblás csokoládék mellett csokoládé nyalókákat, egyedi bonbonokat és szaloncukrot is készítenek. 

A csokinyalókák már kinézetre is gyönyörködtetik a szemet. Van liofilizált gyümölcsös és festett verzió is. Bár elsőre azt gondolnánk, leginkább gyermekeknek érdemes ezt a terméket választani, szerintünk bátran meglephetjük vele csokit szerető  felnőtt ismerőseinket is. A dizájn szép, a celofánt kibontva finom illat csapja meg az orrunkat, a csoki textúrája tökéletes és kellemesen olvad a szájban (érdemes picit kivárni, hogy elolvadjon a nyelven, akkor lehet átélni a tökéletes ízélményt). Érződik, hogy jó – bár nem luxus, hiszen a szélesebb körben elérhető csokik készítése a cél - minőségű alapanyagok felhasználásával készülnek. Ugyanezt az élményt kapjuk a táblás csokik fogyasztásakor is, amiből van tej-, ét- és fehércsokis verzió is. A chocoMe sikere óta sokan választják a táblás csokik készítésekor a liofilizált gyümölcsös ízesítést és díszítést, így tettek Demeterék is. A csokik csomagolása letisztult fehér doboz arany felirattal, a felső részen átlátszó felülettel, ami még jobban kiemeli a csokoládé gyümölcsös díszítését. Mindegyik verzió teljesen korrekt és finom, azt kapjuk, ami egy ilyen csokitól elvárható. A legütősebb kombináció szerintem a tejcsokoládé hibiszkuszos-málnás ízesítéssel, ugyanis a gyümölcsök kissé savanykás íze jól ellenpontozza a tejcsoki édességét.    

Az egyedileg készített kézműves bonbonokból többféle ízesítésűt is kóstoltunk. A nehézséget az okozta, hogy egyedi válogatást kaptunk, így fogalmunk sem volt mi az, amit éppen kóstolunk. Az íz és a forma is változatos volt, olykor még a díszítés (égszínkék festés) is extra élményt adott az élvezethez. Mivel pontosan most sem tudom, mikor, mit ettünk, részletes elemzésbe itt inkább nem mennék bele. A következő három tétel valószínű még inkább a eltérő vásárlói igények kiszolgálását célozza meg. A Selection Carrés válogatása – fehér, tej, manjari 64 %-os ét, 80,1 %-os ét és szőke csokoládé – a klasszikusabb, letisztultabb élményre vágyó csokoládéfogyasztóknak kedvez, akik a minőséget is szem előtt tartják. A csomagolás (fekete papír, aranyozott felirat és a csokoládét megelőlegező színes díszítés a széleken) eleganciát sugároz, a csokoládélapok is letisztult díszítést kaptak. Engem ez a válogatás győzött meg leginkább illatban és ízben is, és külön kiemelném a szőke csokoládét. Ez nem más, mint a fehér csokoládé karamellizált változata, amely lassú és hosszú melegítés eredménye. Színében, ízvilágában leginkább a karamelles tejre emlékeztet.

Aki megtapasztalná, milyen a szájban olvadó Halászbástya, azoknak a Magyarország desszertet ajánlanánk. Ezt a 70 százalékos étcsokoládé táblácskákat tartalmazó dobozt leginkább a turisták kedvelhetik, akik nemcsak finom csokit, de Magyarország nevezetességeit is hazavinnék a poggyászukban. A csomagoláson ugyanis Magyarország legismertebb látnivalói találhatók. Kibontva viszont egyszerű csokilapokra bukkanunk. Bár jóval drágább lehet a gyártás, de sokat dobna a vizuális élményen, ha a csomagolás csokiból megformált stilizált nevezetességet rejtene. Már csak egy tétel maradt a maratoni kóstolásból, ez pedig a leginkább baráti összejövetelekre, bulikra ajánlott Orosz rulett desszert. A csomagolás 11 darab teljesen egyforma kézműves bonbont rejt, melyek közül tíz kellemes kávékrémmel töltött, egy viszont chilis. Tesztelő társamnak ironikus módon elsőre sikerült megtalálnia a chilis példányt, ami nagyon ízlett neki, sőt egy kicsivel csípősebbet is elviselt volna. A Demeter Chocolate termékeit mindenkinek ajánljuk, hiszen ötletesek, a gyártás során odafigyelnek a dizájnra és a minőségi alapanyagokra, így a csokoládék finomak, bár ízben olykor hiányzik az egyedi, eddig máshol nem kóstolt karakter. 

A Demeter Chocolate honlapja és facebook oldala

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csokimania.blog.hu/api/trackback/id/tr848761668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása