Sör csoki rajongóknak és különlegességre vágyóknak. Aki kitörne a búza, a barna vagy éppen gyümölcsös sörök galaxisából, és a csokit sem veti meg, azoknak ajánljuk a csokis sört.
Belgium, Amerika, Japán, Portugália és Anglia. Itt biztosan gyártanak csokoládés söröket. A közös jellemzőjük, hogy alkoholtartalmuk aránylag magas, 4 és 10 százalék között mozog, így nem annyira meccs közbeni sörözéshez, sokkal inkább egy különleges étkezés lezárásaként ajánlják.
Ha az ember olyan jó minőségű sört kóstol, amiben bőségesen van pörkölt maláta vagy árpa, alapvetően felfedezhető egy csokiszerű íz az italban, talán épp a keserű íz ellenpontozásaként. És ha még abba is belegondolunk, hogy vannak olyan vegyületek, amelyek nemcsak a csokoládéban, de az erősen pörkölt malátában is megtalálhatók. Már csak pár lépés, hogy a két dolog egy sörben egyesüljön. Egyébként nem az ipari mennyiségben gyártott sörök, sokkal inkább a felsőerjesztésű, úgynevezett ale-típusú sörök ízesíthetők csokoládéval. Ezek ugyanis erjesztési technikájuknak köszönhetően több gyümölcsös aromát hordoznak magukban.
És akkor leplezzünk le néhány márkát is. Az amerikaiak csokis-sörös álma a Brooklyn Brewing Company által gyártott Black Chocolate Stout, vagy a bostoni Sam Adams Chocolate Bost, a portugáloké a Preta Chocolate, a japánok 2009-es díjnyertes csokis söre pedig a Sapporo Royce.
A bejegyzés forrásai: http://hvg.hu/gasztronomia/20110505_csokolades_sorok#rss
http://pivo.blog.hu/2009/12/13/black_chocolate_stout_a_csoki_sor