csokimania

Csokoládé minden mennyiségben

Egészséges a csokoládé?

2013. január 22. 09:58 - csokimania

 

20130122-csokika.jpg

 

Kezdetben  a csokoládét gyógyszerként használtak, és csak később kezdték édességként fogyasztani. De mintha ezt elfelejtették volna azok, akik felteszik a kérdést "egészséges a csokoládé?" Mint mindenben, itt is a mérték a lényeg. Illetve az, hogy milyen minőségű, jellegű csokit választunk.

Az egyik legfontosabb szempont a csokoládé kakaótartalma. Ez az összetevő biztosítja a csokoládé antioxidáns-ásványianyag - és vitamintartalmát. A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2000/36. számú előírása szerint csokoládénak csak az a termék nevezhető, amely kakaótermékekből és cukorból készült. Legalább 35% kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből a kakaóvaj-tartalomnak legalább 18%-nak, a zsírmentes kakaó szárazanyagnak pedig legalább 14%-nak kell lennie.

Viszont minél minőségibb csokoládét veszünk, abban annál kevesebb a zsír és a cukor tartalma, átlagosan a csokoládé egyharmada zsír, melyet a kakaóvaj alkot. Az olcsóbb csokoládéban előfordul, hogy a kakaóvajat mással helyettesítik, ami lehet pl. acopol, acopack  vagy növényi zsiradék.

Különböző eljárások során szétválasztott kakaóvaj és kakaópor aránya és a hozzáadott komponensek (pl. mogyoró, gyümölcsök, mandula) is befolyásolják azt, hogy végeredményben mennyire lesz egészséges az a csoki amit éppen rágcsálunk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csokimania.blog.hu/api/trackback/id/tr995033908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása