csokimania

Csokoládé minden mennyiségben

Fekete, tejes vagy fehér?

2013. február 01. 20:20 - csokimania

Mit érdemes tudni a csokiról?

Egy dietetikus, Henter Izabella szemüvegén keresztül mutatjuk be, mire figyeljünk, ha csokit választunk és miért jobb a  fekete csoki a tejes társainál.

szivcsoki.jpg

A csoki antioxidáns vegyületeiről bebizonyosodott már, hogy megnyújtják a véralvás szintjét, ezáltal csökkentik a vérrögök képződését, elősegítik az erek ellazulását, így fontos szerepet játszanak az érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében.

- Mi az alapvető különbség fekete csoki,tej csoki és a fehér csoki között? Melyiket ajánlja és miért?

-Mivel az antioxidáns flavonidok a kakaóban találhatóak, ezért a magasabb kakaótartalmú csokoládéban magasabb a vegyület aránya, ezért azt érdemes vásárolni. Igaz, a  tej csokiban is van ilyen vegyület, de kisebb arányban. Arra érdemes figyelni, hogy jó minőségű legyen, ne ezen spóroljunk. A drágábból kevesebbet tudunk elfogyasztani, ami közelít az ajánlott mennyiséghez. A fehércsokoládéban - amit először 1955-ben állítottak elő - sok-sok (nagyjából  35-40% ) kakaóvaj található, viszont kakaópor nincs benne. Fehér csokit - nem ajánlom, kivéve, ha van valamiféle érzékenység a kakaó összetevőkre. A tejcsokoládé - amely talán a legelterjedtebb - nagyjából 25%-35% közötti kakaótartalommal bír. 55-75 % között található az a mezsgye, ami a földi halandók számára a leginkább kedvelhető étcsokoládét eredményezi. Ebben az állapotában még több kocka fogyasztása is lehetséges. Nem keserű, a termőterületre jellemző aromák jól kiérezhetőek belőle. Hasmenésnél kifejezetten ajánlott "gyógyszer".

- Mennyi a maximum ehető csoki egy nap és miért?

 Heti 2x 3x 20-30 g az ajánlott mennyiség. A sok kalória, cukor és zsiradék miatt többet nem igazán szabad enni. A változatosság miatt más desszertet is érdemes fogyasztanunk pl. gyümölcsöket, aszalt gyümölcsöket olajos maggal, házi gyümölcsturmixokat, házi gyümölcsös tejtermékeket.

 - Van ahol tagadják, van ahol elismerik a csoki függőség létezését. Ön melyik párton áll, létezik ilyen betegség és ha igen mik a tünetei?

 - Saját klinikai tapasztalatom azt mutatja van ilyen, holisztikus megközelítéssel kezelhető. Fel kell ismerni, ki kell zárni az esetleges betegséget, találni helyette más boldogság forrást, stressz kezelő eszközt, módszert pl. táncot.

- Hogyan és hol lehet kezelni?

 -Dietetikus, orvos, pszichológus, pszichiáter…..szakemberekhez fordulhatnak, akik kompetenciájuknak megfelelően járnak el és tovább is küldhetik a függőt a megfelelő szakemberhez.

 - Ha csokit veszünk, mire figyeljünk?

- A címke szövegen a sorrend, kakaó, kakaóvaj, legyen az elsők között, ezen kívül a származás,eredet,gyártó, csomagolás, felhasználhatósági idő fontos tényezők.

 - Ha ön választhatna milyen csokit venne? Miért?

 - Feketét, mert finom, szeretem, intenzív az íze, illata. De félek a cukortól és az elhízástól ezért 2-4 kockát engedélyezek magamnak maximum.

- Mi a három legjobb és a három legrosszabb hatása a csokinak?

- Kellemes érzést kelt, kedves pillanatokat idéz, illatos, ízletes. Nehéz abbahagyni, lelkiismeret furdalást, hízást, gyomor-bélrendszeri panaszokat okozhat nagy mennyiségben. Azt tudnunk kell , hogy csak álmegoldás bánatra, stresszre, pánikra.

- Mivel érdemes fogyasztani a csokoládét? Vannak ilyen ételek?

- Kávék, tejes ételek, italok, olajos magvak- sok receptben szerepelnek együtt. A kísérletező kedvűek előtt határtalan a lehetőségek tárháza (krémek, habok, italok, sütemények, húsok, zöldségek, gyümölcsök, tengeri  fogások, gabonák, magvak…)Tanácsolom a mértékletességet és érzékenységük finomítgatását ezen a területen is.

- Borokhoz ajánlja esetleg?

- Édeshez, száraz fehérhez és erősen fűszeresekhez el tudom képzelni, de lehet, hogy vannak mások által már kipróbált jó ízkombinációk. Vannak akik nem szeretik keverni az étel- és ízféléket, hanem szólóban élvezik az adott ital, étel adottságait, képességeit - ebben is sokat lehet fejlődni!

További kérdéseitekkel forduljatok bátran Henter Izabella dietetikus szakértőhöz.

 

 

 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csokimania.blog.hu/api/trackback/id/tr265057429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.02. 09:51:32

akkor most megyek és keresek/veszek valamilyent. :D
süti beállítások módosítása