Egy brit gyártó a cukorszemcsék lecsökkentésével olyan csokoládét szabadalmaztatott, ami 34 helyett csak 40 fokon kezd olvadni. Ezek szerint megvan az első csoki, ami még a szájban sem olvad el. A csokoládét azonban nem az európai piacokra szánják, hanem Indiában és Brazíliában kívánják forgalmazni, ahol a nagy hőségben a hagyományos csokoládék könnyen elolvadnak.
És hogy melyik ez a gyártó? A furcsa szabadalom a Cadbury kutatóközpontjában, Bourville-ben született még tavaly novemberben. A gyártás során – amikor a kakaóvaj, a különböző növényi olajok, a tej és a cukor keverékét ülepítik - olyan tartályokat használnak, amelyekben fémgolyók találhatók. Így a cukorszemcsék kisebbek lesznek, a felületükön kevesebb zsiradék tud megtapadni, ennek következtében a keverékből készített csokoládé kevésbé olvad. Viszont az eljárás révén a csoki íze is módosul, a cég egyik képviselője ugyanis ezt nyilatkozta: „Őszintén szólva, a csokoládéfüggők sem örülnének az új receptnek, mert nem ízlene neki annyira.”
Amúgy mások is kísérleteztek hasonló technikával. 2009-ben is már lehetett olvasni hasonló cikkekről. Akkor a svájci Barry Cellebaut kutatói az elmondásuk szerint a véletlennek köszönhetően fejlesztettek ki hőálló csokit, ami a Vulcano kódnevet kapta, és akkor azt ígérték 2011 körül már a boltok polcain lesz. Mi még nem találkoztunk a nemcsak olvadásmentesnek, de kalóriaszegénynek is hirdetett csokival, ennek az lehet az oka, hogy ezt a terméket sem az európai, hanem az afrikai és az ázsiai piacra szánták.