csokimania

Csokoládé minden mennyiségben

Csokoládé, ami nem olvad el

2013. március 18. 08:48 - csokimania

Egy brit gyártó a cukorszemcsék lecsökkentésével olyan csokoládét szabadalmaztatott, ami 34 helyett csak 40 fokon kezd olvadni. Ezek szerint megvan az első csoki, ami még a szájban sem olvad el. A csokoládét azonban nem az európai piacokra szánják, hanem Indiában és Brazíliában kívánják forgalmazni, ahol a nagy hőségben a hagyományos csokoládék könnyen elolvadnak.

eating_chocolate_lead_gallery__600x390-420x0.jpg

És hogy melyik ez a gyártó? A furcsa szabadalom a Cadbury kutatóközpontjában, Bourville-ben született még tavaly novemberben. A gyártás során – amikor a kakaóvaj, a különböző növényi olajok, a tej és a cukor keverékét ülepítik - olyan tartályokat használnak, amelyekben fémgolyók találhatók. Így a cukorszemcsék kisebbek lesznek, a felületükön kevesebb zsiradék tud megtapadni, ennek következtében a keverékből készített csokoládé kevésbé olvad. Viszont az eljárás révén a csoki íze is módosul, a cég egyik képviselője ugyanis ezt nyilatkozta: „Őszintén szólva, a csokoládéfüggők sem örülnének az új receptnek, mert nem ízlene neki annyira.”

vulcano.jpg

Amúgy mások is kísérleteztek hasonló technikával. 2009-ben is már lehetett olvasni hasonló cikkekről. Akkor a svájci Barry Cellebaut kutatói az elmondásuk szerint a véletlennek köszönhetően fejlesztettek ki hőálló csokit, ami a Vulcano kódnevet kapta, és akkor azt ígérték 2011 körül már a boltok polcain lesz. Mi még nem találkoztunk a nemcsak olvadásmentesnek, de kalóriaszegénynek is hirdetett csokival, ennek az lehet az oka, hogy ezt a terméket sem az európai, hanem az afrikai és az ázsiai piacra szánták.

Forrás: http://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/foodanddrinknews/9701412/Non-melting-chocolate-invented-by-Cadburys.html

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csokimania.blog.hu/api/trackback/id/tr325136172

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.03.18. 12:52:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása