csokimania

Csokoládé minden mennyiségben

Kisokos csoki típusokhoz

2013. április 24. 06:25 - csokimania

Milk-white-dark-chocolate-006.jpg

Nem is hinnénk, hogy ennyire sokféle csokoládé létezik, de ha jobban belegondolunk, a csokoládék világában legalább olyan nehéz eligazodni, és igazán jót választani, mint mondjuk a borok esetében. A kakaóvaj, amit a csokoládéipar különböző területein alkalmaznak, teszi megkülönböztethetővé a csoki típusokat. Persze sok múlik a kakaóbab fajtájától, a hozzáadott adalékoktól és a cukor mennyiségétől is.

Nézzük sorra a legjellegzetesebb csokoládé típusokat:

Keserű csoki: más néven a főzőcsokoládé. Tiszta csokoládét tartalmaz, szolidan megőrölt kakaóbabokból készül. Igaz csokoládé illata van, de erősen kesernyés az íze. Általában nem ízesítik. Ez a csoki a további csoki típusok alapját jelenti, kivéve a fehér csokoládét.

Fekete csoki: ez a csokoládétípus már tartalmaz cukrot, csoki vajat, vaníliát és akár más adalékszert is. A csokoládé tartalma 30 és 80% között lehet. (Extrém esetekben magasabb is lehet.)

Közepesen édes csokoládé: legalább 35% csokoládé tartalmú,de a legtöbb ilyen típus 50% tiszta csokoládét is tartalmaz. A neve ellenére általában kesernyés ízű csokoládé. Mivel a cukortartalom nem meghatározott, ezért a csokik íze márkánként eltérhet.

Édes fekete csokoládé: fekete csokoládé, abban az értelemben, hogy nem tartalmaz tej származékot, de mivel erősen édesített, ezért nagyobb arányban tartalmaz cukrot mint más típusú csokoládék. A csokoládétartalma 20-40% között mozog.

csokik.jpg

Tejcsokoládé: tiszta csokoládén és csokoládévajon felül tartalmaz sűrített tejet (általában az európai csokikra jellemző) vagy tejszármazékot. Minimum 10% csokoládé tartalmú. Általában édesebbek a fekete csokoládéknál, világosabb a színük,kevésbé hangsúlyos ízviláguk van.

Fehér csokoládé: nem tartalmaz tiszta csokoládét, vagy bármilyen más csokoládé kivonatot. Inkább a vaníliára emlékeztető ízvilága van, de más ízesítéssel is előfordul. Jogilag 20% csokoládévajat kell tartalmaznia, 14% tejterméket és maximum 55% cukrot. A csoki vajat van, amikor növényi származékkal pótolják, aminek aztán végképp semmi köze a csokoládéhoz.

Couverture csokoládé: általában professzionális szakemberek használják, nagyon magas a csokoládévaj tartalma (30%) és a tiszta csokoládé tartalma is. Ennélfogva drága, nagyon minőségi. Könnyen olvad a szájban. Temperálásra kiváló, és csak minőségi áruházakban kapható.

Összetett (compound) csokoládé: technikai kifejezés olyan csokoládéra, amit növényi adalékokkal egészítettek ki, általában hidrogénezett adalékokkal, amit a csokoládévaj helyett hasznának a csokoládéban. Nem minden országban legális a csokoládé ilyen mértékű "hígítása".

Forrás, és még több a témában:

 http://candy.about.com/od/candybasics/a/chocguide.htm

 http://www.cacaoweb.net/chocolate.html

 http://en.wikipedia.org/wiki/Types_of_chocolate

 http://www.facts-about-chocolate.com/types-of-chocolate/

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csokimania.blog.hu/api/trackback/id/tr935243845

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.04.25. 15:26:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zadig&voltaire 2013.04.24. 10:10:21

Bocs, de olyan, hogy "csoki vaj" nincs. Kakaóvaj van

Krumpli 2013.04.24. 15:51:56

"csoki vajat van, amikor növényi származékkal pótolják, aminek aztán végképp semmi köze a csokoládéhoz." És innentől kezdve nevezzük nugátnak. (én még úgy tanultam, hogy ha a kakaóvaj helyett más állati vagy növényi zsiradékot is fölhasználnak, akkor azt már nem lehet csokoládéként árusítani, legyen az fehér, vagy hagyományos csoki, de ez rég volt azóta sok minden változhatott) Egyébként mi az a csoki vaj?

elmouse 2013.04.24. 19:49:26

És a lyukas csokoládé? Azzal mi van? :-)

anima_trix 2013.04.25. 11:47:56

nekem nem nehéz csokit választani, mind imádom

Fecooka · http://www.boorze.com/ 2013.04.25. 14:35:09

Én is most ettem épp egy szelet mogyoróval töltöttet nyami.

Mitya Ivanov 2013.04.26. 09:55:06

@Krumpli: az nem nugát, hanem a kakós tejtábla.
A nougat teljesen más, nincs köze a csokoládéhoz

sZTOJAKOVICH 2013.04.27. 20:08:04

@Krumpli:
hu.wikipedia.org/wiki/Nug%C3%A1t

A valódi nugát pörkölt mogyoró, cukor és kakaóvaj elegye

A csokoládévaj gondolom a kakaóvaj szeretett volna lenni... :)
süti beállítások módosítása