- I.e. 2000-ben Hondurasban találták meg az első nyomait a csokoládé fogyasztásnak
- a mayák vallásában és mezőgazdaságában is fontos szerepet játszott a kakaóbab, még fizetőeszközként is használták
- hogy Európa 1502-ben ismerte meg a csokoládét
- először a kakaóbabnak a gazdasági értéke volt fontos, nem pedig az ital amit csak később kezdek el készíteni belőle
- hogy amikor a csokoládé megérkezett Európába, először inkább gyógyszernek tekintették, mint élelmiszernek
- a XVII. és XVIII. században is gyógykezelések részeként írták fel a csokoládét
- Benzoni 1565-ben készít először finom édes kakaóitalt a kakaóbabból
- az édes csokoládé receptjét egy mexikói apácának köszönhetjük
- az 1700-as évekre a csokoládé ára olyan magas lett, hogy csak kiváltságosok élvezhették
- 1728-ban a A Fry család megalapítja az első csokoládégyárat Bristolban ( Egyesült Királyság)
- 1839-ben egy Stollwerck nevű német pék vállalkozása kezdett először hazajában különböző csokoládé termékeket gyártani
- a XX. századig a csokoládé még mindig a gazdag emberek kiváltsága maradt
- az első világháború után már nem csak csokoládéitalokat és pralinét, hanem különböző formájú csokikat kezdtek el gyártani
- a XX. század végére sok tudományág foglalkozik a csokoládé egészségre gyakorolt hatásával