Ki gondolta volna, hogy a szokásos napfényvédő szerek mellett természetes védelemmel is felszerelhetjük a szervezetünket? Pedig van belőlük bőségesen.
Az egyik ilyen természetes UV védő a fekete csokoládé. Tanulmányok sora mutatta ki, hogy több ételnek lehet napfényvédő hatása, bár a klasszikus UV védelmet nem garantálják, de jó kiegészítője lehet a napsugárzás káros hatásának kivédésére. A fekete csoki ugyanis enyhe faktorú napvédő hatást fejthet ki. Természetesen ebben az esetben is figyelni kell a megfelelő mennyiségre és minőségre, hiszen a túlcukrozott csokoládénak több a kára mint a haszna.
Londoni kutatók szerint ha 12 héten át napi 20 g (átlagosan egy tábla csokoládé 100 g) magas százaléktartalmú (5o százalék feletti) csokoládét eszünk, akkor szervezetünk megduplázza átlagos védelmi készültségét a leégés ellen. A csoda a csokoládé antioxidáns tartalmában keresendő. A tanulmány kimutatta azt is, hogy nagy mennyiségű csokoládét fogyasztó csoportnak sokkal selymesebb, hidratáltabb, kisimultabb lett a bőre, mint azoknak, akik kevesebbet fogyasztottak az édességből. Tehát a fekete csokinak a ráncok ellen is van fegyvere. Kutatók egy csoportja szerint még a bőrrákot is megelőzheti a rendszeres és jó minőségű csokoládé fogyasztás.
Más ételekben is vannak flavononoidok, mint például a paradicsomban, répában és a diófélékben illetve a fekete és zöld teákban is.
Forrás:
http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2342742/Sunproof-skin-chocolate.html
http://www.express.co.uk/news/uk/138238/How-chocolate-can-help-keep-away-wrinkles