Egy 35 perc alatt elkészíthető varázslatos francia édesség a minőségi csokoládéfogyasztás jegyében.
Ezt a receptet először egy ünnepi vacsora zárásaként készítettem el, akkor gyömbérrel és fahéjjal ízesítettem. Máskor egy tavaszi ebéd után mézen megfuttatott friss eper került a csokimousse mellé. Szerintem azért fantasztikus ez a recept, mert önmagában elkészítve, minden ízesítés nélkül is biztos a siker, ugyanis a tiszta és selymes csokoládé íz mindenkit levesz a lábáról.
A négy személyre elegendő adaghoz be kell szereznünk 3 dkg vajat, 1 deciliter főzőtejszínt, 25 dkg min. 52%-os és 10 dkg még ennél is magasabb kakaótartalmú (70%-os) csokoládét, 5 tojásfehérjét, 2 zacskó bourbon vaníliás cukrot, 2 tojássárgáját.
(Természetesen a tejcsokoládé rajongói kisebb kakaótartalmú csokoládéval is elkészíthetik a receptet. Ha gyerek is van a vendégek között, nekik az a verzió valószínű jobban ízlik majd.)
A csokoládét a vajjal mérsékelten meleg (maximum 50 fokos) vízfürdő felett felolvasztjuk úgy, hogy a csoki és a vaj egységes elegyet képezzen. Közben egy másik edényben felfőzzük a tejszínt, majd óvatosan összekeverjük a csokikrémmel. Ezután a masszát picit hűlni hagyjuk, de arra ügyeljünk, hogy ne szilárduljon meg addigra, mire a lazítóanyagokat beletesszük.
Verjük fel keményre a tojásfehérjét, és dolgozzuk el benne a vaníliás cukrot. Először a tojássárgáját keverjük bele a csokoládékrémbe, majd nagyon óvatosan - ügyelve arra, hogy ne törjük össze -, keverjük bele a tojásfehérjét. Kész is a mousse, amit ezután szedjünk kis tálkákba, tetejére tegyünk csokoládéforgácsot, majd kb. négy órára rakjuk be a hűtőbe.