csokimania

Csokoládé minden mennyiségben

Csokoládé alkohollal

2013. október 14. 07:54 - csokimania

Gasztronómiai csokis kaland borral, pálinkával és néhány fűszerrel.

zskn.jpg

Az alkohollal töltött csokoládék régóta favoritnak számítanak az édességek rajongói között. Nosztalgikus életérzésben jó választás lehet a konyakmeggy, a Dianás cukor vagy a rumos krémmel töltött Párizsi kocka. Míg a gasztronómiai divatok követői mostanság a pezsgős, pálinkás sőt akár abszintos csokoládék közül választanak. Ezek mellett egyre divatosabbá válik a sokáig kulináris bűnnek számító csokoládé-bor párosítás is.

Kezdjük rögtön egy meglepő ténnyel. A hondurasi Puerto Escondidóban talált kémiai és régészeti leletek bizonyítják, hogy a kakaó legkorábbi felhasználása nem a csokoládé volt. Egy ie. 1000-ből származó agyagedényben ugyanis megtalálták a kakaó fő alkaloidját, a teobromint. Ám az edényt nem csokoládé, hanem alkoholos kakaóital tárolására használhatták. "A kakaó legkorábbi felhasználása ezek szerint Közép-Amerikához kötődik. Erjesztett ital formájában fogyasztották. Körülbelül ötszázalékos alkoholtartalmú volt az ital" - írta John Henderson professzor, a kutatás vezetője még 2007-ben az amerikai PNAS tudományos folyóiratban. 

Ilyen történelmi előzménnyel nem lehet csodálkozni azon, hogy szinte az első töltött csokoládék között megjelentek az alkoholos krémek. A 19. század végén a konyakos meggy már Kugler Henrik kínálatában is szerepelt, azóta pedig a csokoládék belsejében szinte mindenféle alkohol megfordult már. Nem véletlenül. Az alkohol kellemes ízt ad a csokinak, emellett az eltarthatóságát is növeli. A magyar kézműves csokoládéműhelyek is sokféle alkoholos kreációt készítenek. Ezek közül a legújabbak az illa alkoholos csokoládék, amelyek a területszelektált belga csokoládékat a legkiválóbb magyar borok és pálinkák mellett hozzájuk illő fűszerekkel és gyümölcsökkel párosítják.

illa.jpg

Horváth János csokoládékészítő bonbonjai kézzel készülnek, az alkoholos töltelékeknek köszönhetően tartósítószer nélkül is hosszú ideig eltarthatók. A csokik fiatalos dizájnja is készítőjük ötletén alapul, a színes pöttyök passzolnak a csokoládék belsejében található italokhoz. A bonbonok töltelékei hosszú kísérletezés eredményeként születtek meg, jelenleg hétféle ízesítés érhető el. Már a címkéket olvasva is lenyűgöző, hogy a bonbonok prémium kategóriás magyar borokat és pálinkákat rejtenek: Oremus, Gere, Gutman, Zsindelyes, Bestillo és Panyolai. Ezekből hat ízesítést végig is kóstoltam.

fotó (16).JPG 

A barack és a gyömbér alapból nyerő párosítás, hát még ha a gyümölcs pálinkaként van jelen, és mindez 60 %-os kakaótartalmú étcsokoládéba kerül. Az íz kellemes és harmonikus, a külső csokoládéburok átharapása után nem sokkol az alkoholos töltelék. A gyömbérnek köszönhetően egy enyhén csípős ízvilággal találkozunk, amelyben felsejlik a pálinka és kajszibarack.

A második tétel szintén étcsokoládéba, ráadásul 70 %-os kakaótartalmú csokiba rejtett ízeket kínál. Aki a magas minőségű és kakaótartalmú, hagyományosabb ízeket kínáló édességeket szereti, annak talán ez a legjobb választás. A külső csokiburok ugyanis meggydarabokkal van díszítve, ami már a harapás elején is felidézi azt az ízvilágot, ami a bonbon belső rétegében vár ránk. Meggypálinka marcipánnal. Klasszikus párosítás.

És akkor jöjjön az én favoritom. Ami azért meglepő, mert magamtól sosem szoktam fehércsokit venni. Ebben a kollekcióban azonban szerintem a legkülönlegesebb és legemlékezetesebb ízt a fehércsokoládéba rejtett lime-zselével dúsított Irsai Olivér borkrém adja, a csokiburkon matchateás díszítéssel. Frissítő és energikus párosítás.

És akkor következzenek a kisebb kakaótartalmú csokoládék. A nagyon édesszájúaknak és a diós borkóstolók kedvelőinek a 40 százalékos Arriba csokoládéba rejtett Tokaji Aszú krémmel töltött, kívül diógrillázzsal megszórt kreációt ajánlom. Aki inkább a mandulára és a pálinkára szavazna, annak a vajas-mogyorós ízjegyekkel rendelkező tejcsokoládéba bújtatott, Szatmári szilvapálinka krémmel töltött és pirított manduladarabokkal megbolondított verzió tűnik alkalmas választásnak. Míg a hölgyek tetszését a kandírozott rózsaszirmokkal díszített, rosé borkrémmel és málnával töltött bonbon nyerheti el.

Ha pedig megkóstolnátok az illa alkoholos csokoládék közül a Tokaji Aszú krémmel töltött bonbont diógrillázzsal, kattintsatok a csokimania.blog.hu facebook oldalára, és játszatok! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csokimania.blog.hu/api/trackback/id/tr315554516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása