Rengeteg csokirajongó álma válhat valóra. Egyre több olyan csokoládé kerül ugyanis piacra, amelynek fogyasztása közben nyugodtan elfelejthetjük a bűntudatot. Az egyik ilyen, a Choco Patia által kifejlesztett huminsavat tartalmazó csokoládé kollekció.
Egyes kutatások szerint az emberek közel 90 százaléka szereti a csokoládét, akik közül azonban sokan már az első kocka elfogyasztása után bűntudatot éreznek, és rögtön bekapcsol agyunkban a túlsúlytól való félelmet jelző piros lámpa. Azt már régóta tudjuk, hogy a magas kakaótartalmú, jó minőségű csokoládé fogyasztása kis mennyiségben jót tesz a szervezetnek, sőt még a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti. Az egészségtudatosság, az ételallergiák és a tökéletes alakra való törekvés korában azonban nem meglepő, hogy egyre több alternatív csokoládé kerül piacra. A cukormentes mellett megjelentek a vegán, paleo és „mindenmentes” csokoládék, de van olyan gyártó is, aki olívaolajjal és egyedi eljárással készít étcsokoládét az antioxidáns hatás maximalizálása érdekében. Ezek közé a csokik közé iratkozik most fel a huminsavas csokoládé is.
A gyártó nem kevesebbet ígér, minthogy a csokoládék nem tartalmaznak semmilyen káros anyagot, cukormentesek, vegánok, antiallergének. „Nemcsak, hogy tele vannak egészséges, az egészség megőrzésére alkalmas tápanyaggal, hanem adott esetben a méregtelenítést és a fogyókúrát is támogatják.” Az eritrittel és stéviával ízesített huminsavat tartalmazó csokoládék között találunk hagyományos tej- és étcsokoládét, valamint fokhagymás, vörösszőlő-magos és útifűmaghéjas étcsokoládét is.
A már titkosnak nem mondható csodaszer a termékekben a huminsav, amit sokan csodaszerként emlegetnek, ugyanis megköti a szervezetben keletkezett szabadgyököket, segít helyreállítani a szervezet sav-bázis egyensúlyát, szerves kötésben tartalmazza az összes mikro- és makro elemet, amire az embernek szüksége van, emellett méregtelenítő hatása is figyelemre méltó.
A csokoládékat egyenként csomagolják, a kis csokoládélapok egyszerű dizájnt kaptak. Az íze nyilván nem vetekszik a legjobb minőségű, prémium csokoládékkal, de a nagy áruházakban kapható ismert márkák színvonalát simán hozza. És valóban, a fokhagymás csokoládé elfogyasztása közben érződik a fokhagyma íz, ami cseppet sem zavaró, sőt a termékek közül nekem ez adta a legemlékezetesebb kóstolási élményt. Ahhoz nem fogyasztottam eleget, hogy a csokoládék jótékony egészségi hatásáról és az útifűmaggal ízesített csoki fogyasztó képességéről beszámoljak. Viszont az biztos, hogy az az ismerősöm, aki révén a csokoládét megismerhettem, igazi rajongóvá vált, és elmondása szerint amióta ezt a csokit eszi, nemcsak fogyott, hanem sokkal energikusabban telnek a mindennapjai is. Szóval úgy tűnik, a bűntudat nélküli nassolás tényleg nem álom többé.