- Gróf Teleki Pál naplójában írt arról, hogy egy rotterdami kávéházban megkóstolta a „csukulater”-t.
- A csokoládé első magyarországi említése Palocsay György huszárszázadoshoz köthető. 1704-ben, amikor hazajött a háborúból azt tapasztalta, hogy az urak asztalánál újfajta italok jelentek meg. Köztük a csokoládé, amit akkoriban nálunk csak német sernek neveztek.
- Széchenyi István és Kossuth Lajos háziorvosa, Almási Balogh Pál 1831-ben megjelent A' kávé, thé és csokoládé - Történeti, természethistóriai, diaeteticai és orvosi tekintetben című könyvében összegyűjtött mindent, amit akkoriban tudni lehetett a csokiról. Például így: „A kakaóbabok vala melly öszveálló sárgásfejér igen édes, szagatlan, kövér olajjal bővelkednek, mellyet kakaóvajnak, (01. s. Butyrum Cacao) neveznek. Amerikában ezen olajat a' friss magvakból nyomják ki 9 's akkor igen kevés öszveállású,mellyel néha tehenvaj, vagy olaj helyett élnek a konyhában. Amerikában, némely Kreolok, ezzel kendőző helyett élnek, hogy képüket vele fejérré és simává tegyék. Európában ezen vajat kinyomás, lecsepegtetés és kifőzés által készítik, s ez által ezen olaj öszveállóvá, keménnyé és töredékennyé lesz. Legtöbb olajat ád a Caracas kakaó.”
- A 18. században Magyarországon olasz csokoládékészítő mesterek jelentek meg. Rajtuk kívül még gyógyszerészek gyártottak csokoládét. A hatóság a kézművesiparban a „vegykémáru” készítők között tartotta őket számon.
- A 19. század közepén alapított csokoládégyárak - Dremmel, Heindrich – csak rövid életűek voltak.
- Budapesten két cukrász, Stühmer Frigyes (1868) és Gerbeaud Emil (1886) tudott maradandó vállalkozást létesíteni. Gerbeaud Emil volt az, aki például a konyakos meggyet is meghonosította Magyarországon.
- A századfordulón közel 60 üzemben készítettek csokoládét. A legjelentősebbek voltak Budapesten a Stühmer, a Gerbeaud, a Hunnia és a Wikus, vidéken a Schmidl (Győr), a Weiss (Sopron), a Fischer (Nagyszombat), a Wieder (Zsolna) és a Fiumei Csokoládégyár. A német Stollwerck Testvérek 1896-ban Pozsonyban, a bécsi Schmidt Viktor és Fia cég pedig Budapesten létesített fióküzemet 1906-ban.
- Az első világháború után vált a csokoládé luxuscikkből közszükségleti cikké.
Forrás: S. Nagy Anikó: Csokoládétörténet dióhéjban – a húsvét édes jelképei
Almási Balogh Pál: A' kávé, thé és csokoládé - Történeti, természethistóriai, diaeteticai és orvosi tekintetben