Abban a korban, amikor száz kakaóbab volt egy rabszolga és tizenkettőért már egy nőt is meg lehetett kapni egy éjszakára, talán még nem is sejtették Dél-Amerikában, hogy néhány évtizeddel később nem saját chili paprikájukat, hanem magyart kevernek a csokoládéhoz. A Csokoládé Múzeumban azonban kiderült, tényleg tengereken hajózott a magyar paprika, hogy cserébe kakaóbab érkezhessen Magyarországra.
Ahhoz azonban, hogy a csokoládé Magyarországon is igazán népszerű fogyasztási cikk legyen, az is kellett, hogy egy hamburgi cukrászmester, Stühmer Frigyes 1868-ban Budapestre érkezzen. Kezdetben Nagy Ferenc cukorkakészítő műhelyét vezette, amit később megvásárolt, kibővített, és 1883-ban már új gőzgépekkel felszerelt csokoládégyárat is üzemeltetett. Éveken keresztül a cukorkagyártás nyereségéből fedezte a csokoládégyár veszteségeit, és közben fejlesztésekbe kezdett. Első cukorkaüzletét - ami később az első budapesti csokoládéboltként írta be magát a magyar gasztrotörténelembe -,1879-ben nyitotta meg a Kecskeméti utcában. Hogy milyen volt ez a bolt? Videónkból az is kiderül.