csokimania

Csokoládé minden mennyiségben

Az ország legnagyobb édesség autója és mennyei kézműves csokoládék

2013. május 26. 21:23 - csokimania

Ahogy a csokoládénak és a minőségi csoki fogyasztásnak egyre nagyobb tábora van Magyarországon, úgy növekszik a csokoládé fesztiválok száma is. Az édes ízek rajongói nagyjából minden hónapban találhatnak egy olyan programot, ahol betekinthetnek a csoki készítés folyamatába, találkozhatnak az ország legjobb kézműves műhelyeivel.  A gyereknapi hétvégén az egyik budapesti bevásárlóközpont változott olyan hellyé, ahol még a csapból is csoki folyik – legalábbis az esemény plakátja szerint.

20130526-P1040409.jpg

Bár a csokit adó csapot nem találtuk meg, édes élményekből tényleg nem volt hiány. Az egyik legkedveltebb fotótéma a fesztivál különlegessége, az ország legnagyobb édesség autója volt. Rimóczi László alkotása, a kb. 400 kilogramm súlyú, 4 méter magas csokoládéból, grillázsból és aszalt gyümölcsből készült autócsoda tényleg csak ebben a két napban volt látható, a fesztivál utolsó óráiban ugyanis a látogatók elfogyaszthatták.

csoki3.jpg

A csokis versenyek, játékok és műhelyek között az igazi gasztroélményt a közel 30 kiállító standja kínálta, akik közül húszan hazai kézműves csokikkal csábítottak. Mi is körbejártuk, és végig is kóstoltuk a mezőnyt (a személyes kedvencünk egy epres-rózsás ízesítésű bonbon lett). És újra megállapíthattuk: bár a legnagyobb magyar csokoládégyárak bezártak, a hazai kézműves csokoládégyártás szerencsére reneszánszát éri. A kakaóbabot legtöbben Belgiumból és Franciaországból szerzik be, és a márkákat tényleg körültekintően találják ki: van logó és egyedi csomagolás, jó név és baráti kiszolgálás. De vajon amellett, hogy a csokoládék kézzel készülnek, mivel lehet még kitűnni ma a hazai csokik piacán? Eltérő taktikákkal találkoztunk. Van, aki a különleges dizájnra és a díszítésre esküszik, más tartósítószer-mentes csokoládékat gyárt, nyerő lehet a különleges – libamájas vagy spárgás – ízesítés és a hazai termelőktől beszerzett alapanyagok, de a paleolit étrendbe beilleszthető – tej- és cukormentes csokoládék is megjelentek már a kínálatban. És közben az is kiderült, hogy a legtöbb csokoládékészítő gyermekkori álmát váltotta valóra azzal, hogy belekezdett a vállalkozásba. Talán ezért is lehet, hogy ezen a fesztiválon szinte mindenkinek mosoly volt az arcán.

csoki1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csokimania.blog.hu/api/trackback/id/tr525319258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása