Prémium kategóriás mangós és zöld teás bonbonoktól a tortabevonós pálcikákig - thaiföldi csokimustra a Bangkok Shutdown árnyékában.
A címben lévő kijelentést nem támasztják alá tudományos kutatások, csupán a tapasztalat. Ha Thaiföldön az ember betér egy boltba, nem találkozik tetemes csoki kínálattal. A polcokon néhány nálunk is népszerű szeletes csoki, angliai és kínai márkák, egy-két thaiföldi gyártmány. Utóbbiak közül a Woody ropiszerű pálcikával töltött szeletét kóstoltam. A csoki inkább hasonlít rossz minőségű tortabevonóra, ami alig akar lemenni az ember torkán. Később egy egész mandulával töltött bonbon is az utamba került. Azt hiszem, jobban jártam volna, ha inkább a sima mandulánál maradok. Szóval ha arra jártok, jobb ha csak kóstolás szintén próbáljátok ki az ipari mennyiségben gyártott thai csokikat. Viszont a magokból készült édességeket - ilyet egy metrókijáratban lévő édességes standon vettem - érdemes tesztelni.
De akkor hol esznek jó csokikat a thaiok? A megfejtés a plázákban rejlik, ahol egész szintet szentelnek a gasztronómiának, és itt bizony egy-két káprázatos minőségi bonbonba is belefuthatunk. Ezeknél a finomságoknál valóban jó minőségű csokoládékat választanak, a csokiburok finoman roppanós, a töltelékek közül a gyümölcsösök - banán, mangó, passiógyümölcs -, a különböző magok és a teás - tejes és zöld tea - változatok a legnépszerűbbek.
Aki pedig arra is kíváncsi, hogy igazából mit jelent a világnak a thai chocolate, a legnagyobb kereső képtalálatai között rájöhet.