csokimania

Csokoládé minden mennyiségben

Csípős csoki

2013. január 25. 13:29 - csokimania

csili.jpg

Két dolog, amit sokan imádnak, együtt fogyasztva pedig igazi gasztroélményben lehet részünk. Ez a chili és a csoki. Nagyjából egy időben kezdték meg hódításukat Európában. A chili Kolumbusz útjainak köszönhetően került kontinensünkre, 1494-ben ugyanis az armada egészségéért felelős orvosa, Diego Alvarez Chanca magával hozott néhány darabot, hogy gyógyító hatását megvizsgálhassa.  Aztán jöhetett a csoki is.  1519-ben, amikor a spanyolok Mexikó területére érkeztek az utolsó független azték uralkodó, Montezuma megkínálta Cortezt egy kakaóból készült itallal, a xoxolatl-lal. Az ital alapanyagai kakaó, víz, fahéj, ánizs, kukoricaliszt és chili volt.

A chili és a csoki tehát már a kezdetektől összetartoznak. Így azt éreztük, muszáj megkóstolnunk milyen ízhatásra képesek együtt. Jöjjön hát egy pillanatok alatt elkészíthető chilis csokitorta recept egyenes a sütőformából, forrón tálalva.

250 g étcsokit 250 g vajjal közepes hőmérsékleten felolvasztunk, és jól összekeverünk. 6 tojás sárgáját különválasztunk a fehérjétől. A sárgáját két csomag bourbon vaníliás cukorral és két evőkanál sima cukorral (akinek nem túl édes így, kicsit növelheti a cukoradagot) krémesre kikeverjük. A tojásos krémet összekeverjük a csokoládés vajjal. Majd két teáskanál fahéjjal - és itt jön a varázslat - 2 teáskanál őrölt chilivel meghintjük a tetejét, és az egészet jól elkeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a csokoládés masszába, hogy ne törjön össze és levegős maradjon. A masszát beletöltjük a sütőformába, és a sütőben 20 percig sütjük. A tortát még melegen, a sütőformában tálaljuk. 

csokitorta.PNG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csokimania.blog.hu/api/trackback/id/tr935043130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása