csokimania

Csokoládé minden mennyiségben

A minőségi csokoládé titka

2013. február 27. 11:39 - csokimania

Ezek azok a csokoládék, amikbe ha az ember egyszer belekóstol, egy újfajta csokoládé dimenzióba kerül, ahonnan nincs menekvés. A csokoládé evés fogalma átalakul, innentől újra és újra a tökéletes ízkombinációt szeretné megtalálni a fogyasztó. 

fotó (4)_1.JPG

Ne azt várjátok tőlünk, hogy csokoládémárkákat vagy csokoládé gyártókat soroljunk fel. Inkább abba a titokba szeretnénk beavatni benneteket, hogy hogyan válasszátok ki a csoki tengerből a minőségi fajtákat. Mert a minőséget igenis érdemes keresni. Minket erre (is) Szántó Tibor csokoládé kurzusa tanított meg. Tibor ugyanis felsorolt néhány ismérvet, amitől egy csoki minőséginek tekinthető.

Az első és talán legfontosabb a kakaó fajtája. Londonban van egy kakaó világszervezet, ami a csokoládékat minőség szerint rangsorolja. A bulk a legalacsonyabb, a basic a közepes, míg a fine flavour a legjobb minőséget jelenti. A kakaóbabok közül a Criollo tudja a legjobb minőséget produkálni. Ez Yucatan legősibb kakaófajtája, becslések szerint a világ kakaótermelésének kevesebb, mint 1 százalékát (borúsabb becslések ezt az értéket 0,01 %-ra teszik) adja. Nagyon kényes, betegségekre érzékeny fajta. Íze enyhe, virágokra emlékeztető, mérsékelt tanninokkal. És ami a legfantasztikusabb ebben a kakaófajtában, hogy a kakaóbab már magában is jó ízű. Egyedeit Mexikóban, Nicaraguában, és Guatemalában találhatjuk meg, bár csak kis számban. A leghíresebb Criollo ültetvény, a Chuao Venezuelában található.

fotó (3).JPG

De egy tudatos csokoládéfogyasztó másra is odafigyel. Így minőséghatározó lesz még a kakaóbab termesztésének módja, organikus eredete, a szüret időpontja (az őszi szüret a jobb minőségű), a fermentálás hossza (Ez a csokoládé feldolgozásának leghosszabb és legkényesebb művelete, maga az erjesztés.  Minél hosszabb ideig – akár 15-20 napig - erjesztik a kakaóbabokat, annál jobb lesz az abból előállított csoki minősége.), de fontos a szállítás módja is. Érdemes tehát picit tudatosabban választani, mert a jó minőségű csokoládé fogyasztása valóban feledhetetlen élmény. 

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csokimania.blog.hu/api/trackback/id/tr245107962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsotti 2013.02.27. 21:53:24

Egy nagyon jó gyártó, szenzációs weboldala:
www.whittakers.co.nz/

Kirándulás · http://www.adventures.hu 2013.02.28. 00:46:35

A milkát vajon meddig fermentálják...?

v2peti 2013.02.28. 01:49:41

"A milkát vajon meddig fermentálják...? "
Passz. Alulról a 2. vagy 3. kategória lehet, így nem sokáig.
Árban alatta van pár olcsóbb tejcsoki, Ausztriában, még lejjeb meg a kakaómasszás cuccok vannak, de az már nem is csoki. Így eléggé valószínű, hogy az a bulk kategóriás kakakóból készül.

kersyl 2013.02.28. 09:08:00

"Íze enyhe, virágokra emlékeztető, mérsékelt tanninokkal." Mi az a tannin?

Dagda 2013.02.28. 09:34:46

Érdekes bevezető de hol a cikk?

Mad Mind 2013.02.28. 10:02:32

Ha valaki nem akar gyártani csokit, akkor kb. felesleges ezzel foglalkozni.
És lehet bármilyen szuper az alapanyag, ha utána elrontják rossz ízesítéssel.

kági 2013.02.28. 10:15:01

Az egyszeri felhasználó honnan a búsból tudhatná a csokipult előtt állva, hogy az adott táblát milyen kakaóbabból, mennyi ideig fermentálták? Ez nem segítség, csak bosszantás.

csokimania 2013.02.28. 16:39:06

@kersyl: A csokoládéban lévő tannin egy aktív antioxidáns. Vizsgálatok szerint védelmet nyújt a szabad gyökök ellen, amelyek károsíthatják a szöveteket, valamint szív- és érrendszeri betegséget okozhatnak.

csokimania 2013.02.28. 16:41:15

@Mad Mind: Az az érdekes, hogy egy jó minőségű csokoládé, sokszor ízesítés nélkül is fantasztikus ízt produkál. Kóstoltuk! :) Az ázsiai vidéken termő kakaóbabok pl. füstös ízt kölcsönöznek a csokinak, míg más vidéken a kakaóbab alapból egy kicsit citrusos ízt hordoz.

Mad Mind 2013.03.01. 08:46:56

@csokimania:
Mindenképpen ízesített. Ha már nem a kakaóbabot eszed, akkor már feldolgozva van. Azt meg, ha nem magad csinálod, nem tudod ellenőrizni.

rushman 2013.03.03. 21:52:31

Reméltem, hogy megtudhatom végre a tutit, de sajnos nem sok hasznos infóval lettem gazdagabb. Ez tényleg csak egy bevezető. :)

Én is hozzátennék a dologhoz, bár ez kicsit földhözragadtabb:
A cikkben említett kakóbabot többek között egy olasz cég is feldolgozza, úgyhogy aki a nyaralását a pisai ferde toronynál képzeli el, különítsen el egy kisebb vagyont a csokivásárlásra is a szomszéd városban.
en.wikipedia.org/wiki/Amedei
süti beállítások módosítása